Vjera u vino

Ivan Salopek

Iako se na vino gleda kao na proizvod, svaka butelja je zasebna priča. Nebrojeni čimbenici koji formiraju tekućinu u boci, garantiraju njenu mističnost.

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Posao vinogradara vrlo je zahtjevan i nepredvidljiv. Iako distributeri i kupci traže sigurnost, ponekad i do te mjere da se količine određenih etiketa ugovaraju i prije no što je loza krenula pupati, jako je puno toga na što vinogradar neće moći utjecati. Nepredvidljivost vremena i specifičnost svakog lokaliteta pred vinara svake godine donose nove izazove, koji će bitno utjecati na kakvoću i količinu uroda.

U vrijeme kada se drugi poduzetnici oslanjaju na detaljne analize i precizne proračune, mali vinari često strepe gledajuću u nebo. Iako se i vinogradari koriste naprednim tehnologijama za razne analize, još uvijek je ključan rad u vinogradu na prirodi, koliko god ćudljiva bila. Upravo zbog toga što je velik dio procesa i u vinogradu i u podrumu neizvjestan, svaki vinar može raditi samo po svom uvjerenju da čini najbolje za svoje grožđe.

To kako će vinogradar postupati u vinogradu ovisi o njegovom znanju i iskustvu, ali isto tako i vjerovanju. Kako je svaka vinogradarska godina novo iskustvo, tako se vinari konstantno suočavaju s novim izazovom. Svako vjeruje da čini najbolje, a čini drugačije od onog idućeg.

Postoje skupine vinara koji se trude koristiti iste principe postupanja u vinogradu i podrumu. Većina skupina vezane su uz ideju što bolje suradnje s prirodom, kako bi suradnjom došli do što boljeg proizvoda. Unutar te skupine nalaze se i pobornici biodinamike. Taj specifičan pristup poljoprivredi, ima svoje zakonitosti koje nisu uvijek zasnovane na mjerljivom i znanstvenom, već su dobrim djelom temeljene na vjerovanju da se čini najbolje.

Kako u vinogradarstvu, tako je i u drugim granama poljoprivrede. Ljudi koji sade i uzgajaju hranu također u svom pristupu vode se vjerom. Biodinamika je isto tako prisutna. Više o toj temi i ostalim čestim setovima vjerovanja, možete pročitati u tekstu Phila Smitha za Root & Bone: http://www.rootandbone.co.uk/article/all-in-good-faith