Wachau

REGIJA

Wachau

Najpoznatija je austrijska vinska regija, iz koje dolaze najcjenjenija vina nastala iz autohtonog zelenog veltlinera i neki od najcjenjenijih svjetskih rizlinga

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Nalazi se u Donjoj Austriji, a vinogradi su većinom smješteni na strmim terasama uz Dunav. Zbog svoje prirodne ljepote, arhitekture, kulturnih znamenitosti, ali i jedinstvenih vinograda koji datiraju još od rimskih vremena, od 2000. godine nalazi se na UNESCO-vom popisu zaštićene svjetske kulturne baštine.
Na 1344 hektara vinograda koje uzgaja 232 vinarije, dominiraju veltliner i rizling, uz ponešto autohtonog neuburgera, žutog muškata i sauvignona.


Kako bi se što uspješnije radili na kvaliteti svojih vina i očuvali eko sustav, vinari ove regije još u 80-im godinama prošlog stoljeća osnovali su udrugu Vinea Wachau koja propisuje strogu regulativu vezanu za rad u vinogradu i vinariji. Usto, pojednostvljuje odabir vina kušačima oznakama Federspiel, Steinfeder i Smaragd, prema količini alkohola. Tako Federspiel označava lagana, aromatična vina do 11,5% alkohola, Steinfeder do 12,5% alkohola, a najbogatija vina s najosunčanijih padina, često nešto kasnije branog grožđa, iznad 12,5% alkohola.


Klima ove regije uvelike je određena Dunavom, koji je planinama zaštićen od izravnih sturjanja vjetra sa sjevera i zapada, što stvara jednistvene klimatske uvijete ove regije, često rezultirajući višsokim prosječnim temperaturama za svoj geografski položaj. Osjetne razlike temperature dana i noći omogućuju ravnomjerno dozrijevanje grožđa i sačuvanje vitalne i prepoznatljive svježine u vinima ovog kraja. Najznačajniji klimaski utjecaji su hladni vjetrovi s Atlantika te topli utjecaji iz Panonske nizine, koji održavaju temperaturu umjerenom i u najhladnijim djelovima godine.

Naši prijatelji i partneri vinarije

Alzinger

Nikolaihof

Polz